Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 1 maart 2018

Eigen schuld?

D66 organiseerde op woensdag 28 februari een Spreek-je-uit café in Dorpshuis De Tiphof in Geesbrug met als titel “Eigen Schuld?”.

Sprekers waren onder andere D66 Tweede Kamerlid Rens Raemakers en Jan Tingen, directeur van de Gemeentelijke Kredietbank te Assen. In het forum verder deskundigen die vanuit de eigen ervaring en vanuit het onderwijs ingingen op de de gevolgen van armoede. Aan de hand van stellingen gingen de forumleden met elkaar en met de zaal in gesprek over problematiek en oplossingen.

Armoede en problematische schulden zijn in onze regio een groot en hardnekkige probleem. Eén op de tien inwoners van de gemeente Coevorden leeft in armoede. In Drenthe heeft alleen Emmen meer arme inwoners. Een groot percentage van deze mensen heeft te maken met problematische schulden. Gemeenten kunnen veel doen om mensen die in de problemen komen te helpen. En dat is nodig want mensen met problematische schulden zijn minder productief, leven ongezond, verzuimen van hun werk of van school, kunnen zich niet ontwikkelen en hebben geen oog voor de gemeenschap. En de belastingbetaler is ook nog eens honderden miljoenen kwijt aan een uitdijend bureaucratisch moeras. Kortom: oplossing van het schuldenprobleem is winst voor iedereen!

Jaarlijks houdt D66 Zuidoost-Drenthe een aantal spreek-je-uit café over actuele maatschappelijke thema’s. De avonden zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Het debat en de interactie met elkaar –zaal en panel- staat hierbij centraal. In eerder edities kwam onder meer legalisering van wietteelt, camera’s in de openbare ruimte en leefbaarheid van kleine dorpen aan de orde.